Sites Grátis no Comunidades.net


Total de visitas: 10613
Accu Samsung Q208

Asus heeft op de CES de UL30JT laten zien: een laptop die met een Core i7-cpu en een GeForce 310M-videokaart is uitgerust. De notebook, die in maart naar Nederland komt, zou twaalf uur op een acculading kunnen functioneren.De nieuwe Arrandale-chips van Intel zijn op een 32nm-procedé geproduceerd en zijn daardoor zuiniger dan even snel geklokte cpu's van de vorige generatie. Dankzij Intels Turbo-technologie hebben de zuinigste Core i7's een tdp van slechts 18W. Verder zijn deze cpu's voorzien van een igp die een eventueel aanwezige grafische kaart kan ontlasten, zonder dat de gebruiker daar iets voor hoeft te doen. Deze eigenschappen maken krachtige notebooks mogelijk die toch over een lange accuduur beschikken, zoals Asus laat zien met zijn UL30JT. Overigens zal de accuduur van twaalf uur waarschijnlijk alleen bij licht gebruik, waarbij de GeForce-gpu in idle-modus draait, gehaald worden.

Deze laptop uit de UL-serie beschikt over een Core i7 620UM of 640UM, maximaal 4GB 1066MHz-ddr3, een hdd van 640GB en een Nvidia GeForce G 310M met 1GB ddr3-videogeheugen. De standaard achtcels accu heeft een capaciteit van 5800mAh en het gewicht komt met deze accu uit op 1,7kg. Het 13,3"-scherm kan 1366x768 pixels weergeven. Asus Nederland heeft inmiddels laten weten dat de UL30JT in Nederland in maart op de markt komt en dat er ook een versie met de Core i5 520UM verschijnt. Prijzen zijn nog niet bekend.Computerfabrikant Dell heeft tijdens zijn keynote op de CES de Alienware M11x geïntroduceerd. Het wordt de kleinste Alienware-laptop tot nog toe: het toestel heeft een 11,6"-scherm met een resolutie van 1366 bij 768 beeldpunten.

De 11,6"-laptop wordt aangedreven door de onlangs geïntroduceerde GT 335M van Nvidia. De GT 335M heeft 72 cuda-cores aan boord en staat via een 128bit-geheugenbus in verbinding met 1066MHz ddr3- of 800MHz gddr3-geheugen. De laptop beschikt ook over een igp, die tijdens licht gebruik de grafische taken overneemt van de GT 335M, om zo energie te besparen. Dell maakte niet bekend welke cpu er in de laptop zit, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om een Core i3- of Core i5-dualcore-cpu met een igp.Als enkel de igp ingezet wordt, zou de laptop tot 6,5 uur gebruikt kunnen worden. Wordt er intensief gegamed, dan gaat de accu nog steeds een respectabele twee uur mee. De laptop zou Call of Duty: Modern Warfare 2 kunnen draaien en scoort 6000 tot 7000 punten in 3DMark06, aldus Gizmodo. De M11x is voorzien van displayport, een vga-connector en een hdmi-uitgang. Dell moet de laptop nog officieel aankondigen, maar het is al bekend dat de M11x 1000 dollar gaat kosten.

Bij een Canadese webshop is een Dell Inspiron-laptop opgedoken die voorzien is van een Core i3-cpu van Intel. Laptops met de nieuwe Arrandale-cpu's, die ook een igp aan boord hebben, mogen eigenlijk pas donderdag aangekondigd worden.De Dell Inspiron die op de Canadese website staat vermeld, heeft een Core i3-cpu aan boord. Om welke cpu het echter precies gaat geeft de website nog niet prijs. De cpu's vallen onder de codenaam Arrandale en zijn de mobiele variant van de vandaag geïntroduceerde Clarkdale-cpu's. De Core i3-cpu in kwestie is een dualcore en zal een kloksnelheid van 2,13GHz of 2,26GHz hebben, met een tdp van 35W. Het feit dat het om een Core i3 gaat, betekent dat de cpu geen turbo-modus heeft.

De laptop is uitgerust met een 15,6"-scherm, dat uiteraard wordt aangedreven door de igp op de Core i3-processor. De cpu wordt bijgestaan door 4GB ddr3-geheugen, terwijl een 320GB-hdd in opslag voorziet. Verder aanwezig zijn een dvd-speler, drie usb-poorten, een vga-poort en uiteraard een ethernetpoort. De laptop meet 34,3x24,4x3,9cm en weegt 2,6 kilogram. De notebooks zullen in de week van 17 januari geleverd gaan worden samen met Windows 7 Home Premium 64bit, voor een prijs van rond de 1000 Canadese dollars, wat omgerekend 667 euro is.

De eisen die aan een laptop-harddisk worden gesteld zijn niet bevordelijk voor de prestaties: ze mogen niet te warm worden, niet teveel stroom verbruiken en uiteraard niet te groot zijn. Veel laptopschijfjes zijn daarom beperkt tot 4200 omwentelingen per minuut, maar voor wie meer prestaties zoekt, zijn er tegenwoordig behoorlijk rappe alternatieven, schrijft TechReport. De site nam vier onlangs uitgebrachte 2,5" SATA-schijven van Hitachi en Seagate onder de loep, die hun werk op 5400rpm of zelfs 7200rpm doen. Om goed te kunnen inschatten hoe krachtig dergelijke miniatuurtjes tegenwoordig zijn mochten de vier het opnemen tegen een Barracuda 7200.9-desktopschijf van Seagate. Op het gebied van de specificaties komen de laptopschijven alvast goed mee: naast de hogere toerentallen beschikken de disks over features als NCQ en een cache van 8MB, en met modellen die 100GB of meer op kunnen slaan, is capaciteit ook geen probleem meer.

Vergelijking 2,5 Alle schijven werden met zeven benchmarks aan het werk gezet. Dat de logica van de schijven een belangrijke rol speelt werd snel duidelijk: bij een test als WorldBench/Adobe Premiere liet de Seagate Momentus 5400.2 de sneller draaiende TravelStar 7K100 achter zich, terwijl Seagate's 7100.2-schijf de in theorie langzamere Hitachi 5K100 bij de WorldBench/ACDSee-test voor moest laten gaan. Bij veel tests bleek echter vooral dat de schijven behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn, en, belangrijker: dat de voorsprong van de Barracuda vaak verwaarloosbaar klein is. In twee onderdelen van de iPeak Storage Performance-tests bleek de Barracuda het zelfs tegen de Hitachi's af te moeten leggen. Bij geen enkele synthetische test was de voorsprong van de desktopschijf groter dan een procent of vijftien, hoewel de Barracuda bij het testen van de doorvoersnelheden met het File Copy Test-programma toch over tientallen procenten meer spierballen bleek te beschikken.

De laptopschijven bleken ondanks hun goede prestaties niets aan zuinigheid te hebben ingeboet: de Barracuda consumeerde bij volle belasting ruim 10W meer dan de mobiele disks, wat tamelijk veel is als in aanmerking wordt genomen dat de meeste moderne harde schijven ruim minder dan 20W gebruiken. Al met al zijn het de Seagate Momentus-schijven die er met de voorkeur van de reviewer vandoor gaan. Deze schijven presteerden over het algemeen beter in de WorldBench-tests, en hoewel ze in de iPeak-benchmarks geen overtuigende resultaten neerzetten, leken ze de schrijver het best geschikt voor alledaags laptopgebruik. De snelle schijfjes zijn echter nog wel stevig aan de prijs, dus wie de schijven voor een kleine HTPC wil gebruiken heeft wel een volle portemonnee nodig.

Verschillende laptops uit de XPS-serie van Dell blijken elektrische schokken af te geven. Volgens de computerfabrikant zijn de stroomschokken die bij de XPS M1530 en M1330 kunnen voorkomen echter ongevaarlijk.Gevaar voor schokDiverse redactieleden van Cnet kregen een schok tijdens het werken met de laptops van Dell. Nieuwsgierig geworden doken de redacteuren in de Dell-fora en troffen daar meer gebruikers aan met vergelijkbare problemen. De schokken blijken afkomstig te zijn van het brushed aluminium waarmee de behuizing van de laptop is afgewerkt. Het spanningsveld zou veroorzaakt worden door een ondeugdelijk voedingsblok. In plaats van een driepolige aansluiting zouden slechts twee pinnetjes bij de stekker worden gebruikt, waardoor de aarding niet in orde is. Als de gebruiker de laptop aanraakt kan hij een kleine elektrische schok krijgen.

Navraag bij Dell leert dat het probleem van het 'tintelende gevoel' bij de XPS-notebooks bekend is, maar het bedrijf stelt dat het geen enkel gevaar vormt voor de gezondheid. De computerfabrikant wil vooralsnog niet overgaan tot een publieke terugroepactie voor de voedingsblokken. Wel zegt Dell toe om in individuele gevallen kosteloos een nieuwe driepolige adapter naar de klant te sturen. Ook raadt de supportafdeling aan om bij het aansluiten van randapparatuur tijdelijk de stekker uit het stopcontact te trekken, omdat hierdoor de kans op een schok zou afnemen. De Taiwanese fabrikant Clevo Computer Company is bezig aan een lijn SLI-laptops, bericht DailyTech. De laptops zouden voorzien worden van twee GeForce G70M Ultra-gpu's met elk 256MB geheugen en een 19"-scherm met een resolutie van 1680 bij 1050 beeldpunten. Verder krijgen de apparaten een mobiele AMD Turion ML/MT-processor, een op een nForce4-chipset gebaseerd moederbord en vier speakers met achtkanaals surround sound. De laptops kunnen daarmee een prestatieniveau leveren waar alleen de krachtigste gamebakken zich mee kunnen meten, aldus de Amerikaanse leverancier WidowPC, die de grafische notebooks onder eigen naam zou gaan verkopen.

WidowPC-logo De naar verluidt spectaculaire prestaties hebben wel hun prijs. Naast de naar schatting vijfduizend dollar die een dergelijke laptop minimaal moet opbrengen zou de laptop, niet in het minst vanwege de benodigde voeding en koeling, rond de zeven kilogram wegen. Daarmee is de computer eerder verplaatsbaar dan draagbaar, maar wie straks met Halo 2 alles uit de grafische kast wil halen, zou voorlopig wel eens weinig keuze kunnen hebben. De aankondiging van WidowPC is inmiddels weer offline gehaald, blijkbaar wegens NDA-problemen met nVidia. Ook de woordvoerder van Clevo wilde anoniem blijven, waaruit geconcludeerd mag worden dat een en ander nog wel even op zich zal laten wachten. Toch lijkt nVidia een voorsprong op concurrent ATi te hebben; hoewel een mobiele CrossFire-versie al in november in het nieuws kwam, is er sindsdien weinig meer van het ATi-front vernomen.